Kijkje binnen HIP: Aniek over hoe zij kennismaakte met het inkoopvak

Vertel iets over jezelf:

Ik ben Aniek Krimpenfort, ik ben 32 jaar en woon in Eindhoven samen met mijn vriend. Ik heb Commerciële Economie gestudeerd aan de Fontys in Eindhoven en werkte een tijdje in de marketing. Daarna heb ik ruim vijf jaar een eigen zaak gehad, een Italiaanse delicatessenwinkel in Asten. Ik houd dan ook heel erg van uitgebreid eten en drinken, koken en borrelen, zowel uit als thuis met vrienden en familie. Daarnaast loop ik graag hard en houd ik van actieve vakanties, het liefst naar plekken waar je ook van goed eten en een lekker wijntje kan genieten!

Hoe ben je terecht gekomen bij HIP?

Na vijf jaar als ondernemer was ik toe aan meer stabiliteit en werken in een groter team met gezellige collega’s. Toen ik een post op LinkedIn plaatste, werd ik benaderd door HIP voor een oriënterend gesprek. De publieke inkoop was nog helemaal nieuw voor mij, maar ik was hier wel benieuwd naar, zeker in combinatie met consultancy.  Bij HIP Zuid heb ik twee gesprekken gehad waarin werd aangegeven dat er, naast een interne academie, ook mogelijkheden zijn voor het volgen van een opleiding. Ik wil mijn kennis graag verbreden en werd dan ook enthousiast van deze kans. Daarnaast voelde de sfeer meteen goed binnen HIP, we gaan informeel met elkaar om en iedereen helpt elkaar graag.

“Wat ik echt onderscheidend vind aan HIP is dat er heel erg wordt meegewerkt aan jouw ontwikkeling. Als je aangeeft waar je ambities liggen, krijg je de ruimte om hiermee aan de slag te gaan en word je volledig ondersteunt.”

Dat hoeft niet alleen vakinhoudelijk te zijn, maar kan ook op het gebied van sales, marketing of management zijn. Zo werk je aan jezelf én aan HIP. Omdat HIP nog een jong bedrijf is dat snel groeit, is de organisatie continu in ontwikkeling en ik vind het ontzettend leuk om hier een bijdrage aan te leveren.

Wat is je opdracht nu en wat heb je in je tijd bij HIP geleerd?

Op dit moment zit ik bij Gemeente Utrechtse Heuvelrug en houd ik mij bezig met contractbeheer en het optimaliseren van inkoop. Mijn opdracht begon met een inhaalslag op het gebied van contractregistratie, maar inmiddels werk ik ook mee aan onder andere de inrichting van de ‘klantreis’ op het gebied van inkoop. Het doel is om inkoop voor medewerkers van de gemeente zo makkelijk mogelijk te maken. In het begin was het even zoeken naar de juiste personen die mij konden helpen, maar hoe meer resultaat er werd geboekt met de contractregistratie, hoe meer mensen bereid waren om mee te werken.

Contractbeheer is nu bijna helemaal op orde, maar het is ook onderdeel van mijn opdracht om de juiste werkwijze in de organisatie te borgen. Hier ga ik trainingen voor geven en daarnaast helpt het ontwikkelen van de klantreis ook in het proces van inkoop tot en met beheer. Leuk om te zien hoe dit allemaal in elkaar overloopt én heel leuk om na te denken over hoe je de processen kunt optimaliseren. Het is ook interessant om allerlei verschillende, soms tegenstrijdige, belangen te zien in de gemeente, waar je rekening mee moet houden bij het uitvoeren van je opdracht.

Naast mijn opdracht bij de gemeente volg ik de opleiding Nevi 1 Publiek, waar je de basis leert qua inkoopkennis en -vaardigheden. De regels en wetgeving op het gebied van inkoop en aanbesteding in de publieke sector zijn even wennen, omdat ik zelf een commerciële achtergrond heb. Gelukkig kan ik hier meteen in de praktijk mee aan de slag door het meelopen bij een aanbesteding bij een ontwikkelingsmaatschappij. Waar ik bij de gemeente alleen kijk naar het voortraject (de klantreis) en het eindproduct (het contract), maak ik bij dit project juist het hele inkooptraject mee. Super leerzaam, deze combinatie van werkzaamheden!

Wat vond je tot nu toe het leukste om te doen?

Het brainstormen over de klantreis is een heel uitdagend project, omdat je met veel verschillende zaken rekening moet houden. Er zijn collega’s die bijna nooit inkopen, maar ook collega’s die dit maandelijks doen. Daarnaast zijn er allemaal verschillende procedures, samenwerkingsverbanden, drempelbedragen en typen inkoop. De klantreis moet voor (bijna) alle inkoop te gebruiken zijn en tijdens de ontwikkeling loop je steeds weer tegen dingen aan die je hierin moet verwerken. Ontzettend interessant om hier mee bezig te zijn en om met mensen vanuit verschillende disciplines samen te werken aan dit project.

Naast deze werkzaamheden is er binnen HIP veel ruimte voor gezelligheid en we zijn binnen korte tijd een hecht team geworden bij HIP Zuid. De kantoordag op vrijdag is altijd gezellig, net als de vrijdagmiddagborrels, teamuitjes en de sportactiviteiten. Collega’s van andere vestigingen zien we bij de HIP Academie en natuurlijk bij het eindejaarsuitje.

“De moeite die er vanuit HIP wordt gestoken in teambuilding overtreft waar ik naar op zoek was toen ik weer ging solliciteren na het ondernemerschap.”

Wat is je ambitie, waar wil je nog in groeien?

De komende jaren wil ik mijn kennis op het gebied van inkoop verder uitbreiden, maar ik wil me ook graag ontwikkelen in (project)management. Een aanbesteding zie ik als een project dat begeleid moet worden en vanuit HIP krijg ik ook de kans om dit zelfstandig te gaan doen het komende jaar. Daarnaast ga ik een stagiaire begeleiden, waardoor ik me ook kan ontwikkelen op het gebied van coaching. Verder wil ik graag mijn commerciële kant gaan inzetten door me op sales en/of accountmanagement te gaan richten. Met zoveel interessante uitdagingen en groeimogelijkheden op mijn pad, werk ik samen met manager aan een plan maken om hier focus in aan te brengen.

Welke kernwaarde van HIP past het beste bij jou? (Persoonlijk, Verbindend, Ondernemend, Oprecht, Samen)

Samen en Ondernemend zijn dan ook de kernwaarden van HIP die het beste bij me passen. Ik werk het liefst nauw samen met anderen en vind het ook belangrijk dat er tijd is voor gezelligheid. Dat heb ik bij HIP zeker gevonden. Maar daarbij wil ik me wel op verschillende vlakken blijven ontwikkelen en probeer ik kansen te grijpen die voorbijkomen. Zo houd ik het voor mezelf uitdagend en lever ik ook de grootste bijdrage aan HIP, win-win dus!

Meer verhalen