Duurzaamheid staat hoog op de agenda van overheden en organisaties. Steeds vaker worden aanbestedingen ingezet als middel om duurzaamheid te stimuleren. Maar hoe effectief zijn deze eisen werkelijk? Zorgen ze daadwerkelijk voor groenere en duurzamere oplossingen, of blijven ze vooral een papieren verplichting?
๐๐ฒ ๐๐ถ๐๐ฑ๐ฎ๐ด๐ถ๐ป๐ด: ๐๐ฎ๐ป ๐ถ๐ป๐๐ฒ๐ป๐๐ถ๐ฒ ๐ป๐ฎ๐ฎ๐ฟ ๐ถ๐บ๐ฝ๐ฎ๐ฐ๐
Veel aanbestedende diensten hanteren inmiddels duurzaamheidscriteria, maar in de praktijk blijkt het lastig om deze eisen goed te verankeren. Te generieke criteria zorgen ervoor dat inschrijvers zich met minimale inspanning conformeren, zonder wezenlijke verandering in bedrijfsvoering. Daarnaast leidt een gebrek aan meetbare doelstellingen ertoe dat duurzaamheid moeilijk controleerbaar is in de uitvoeringsfase.
๐๐ผ๐ฒ ๐บ๐ฎ๐ธ๐ฒ๐ป ๐๐ฒ ๐ฑ๐๐๐ฟ๐๐ฎ๐ฎ๐บ๐ต๐ฒ๐ถ๐ฑ๐๐ฒ๐ถ๐๐ฒ๐ป ๐ฒ๐ณ๐ณ๐ฒ๐ฐ๐๐ถ๐ฒ๐๐ฒ๐ฟ?
- Meetbare criteria opstellen: vage termen als โcirculairโ of โduurzaamโ moeten worden vertaald naar concrete en toetsbare eisen. Denk aan CO2-reductiepercentages, hergebruik van materialen of minimale energielabels.
- Markt uitdagen tot innovatie: in plaats van starre eisen op te leggen, kunnen aanbestedingen juist ruimte bieden voor innovatieve en duurzame oplossingen vanuit de markt.
- Handhaving en contractmanagement versterken: duurzaamheidseisen zijn zinloos als ze niet worden gemonitord. Heldere KPIโs en tussentijdse controles zorgen ervoor dat duurzame beloftes ook worden waargemaakt.
Duurzaamheid in aanbestedingen moet meer zijn dan een nobel streven op papier. Alleen door meetbare, realistische en afdwingbare eisen te stellen, kunnen we de impact vergroten.
Hoe zie jij de toekomst van duurzaamheid in aanbestedingen?