Bij HIP nemen we je mee achter de schermen van ons bedrijf. In de serie “Kijkje binnen HIP” gaan we in gesprek met collega’s. Deze keer vertelt José over mensen verbinden, slimme contracten en waarom nieuwsgierigheid je ver brengt.
Vertel iets over jezelf
Ik ben José Berens, 28 jaar en ik woon in het bruisende Breda. Voor mijn studie International Facility Management & Real Estate aan de BUas (Breda University of applied sciences) ben ik vanuit de Randstad in Brabant terecht gekomen, hier hoef ik me nooit te vervelen.
Hoe ben je terecht gekomen bij HIP?
Na drie maanden te hebben gereisd door Australië ben ik bij terugkomst op zoek gegaan naar een vaste baan. Ik keek vooral naar functies binnen facilitair en horeca, en kwam uiteindelijk terecht bij inkooprollen, bij HIP. De sfeer voelde meteen goed: het team bij HIP Zuid in Eindhoven was nog klein, maar er waren duidelijke plannen om te groeien. Dit sprak mij aan.
Wat is je opdracht nu en wat heb je in je tijd bij HIP geleerd?
Op dit moment werk ik voor twee opdrachtgevers. Bij Provincie Zeeland ben ik actief als contractbeheerder. Ik zorg dat alle contracten goed zijn vastgelegd en makkelijk terug te vinden zijn. Termijnen worden bewaakt, afspraken zijn inzichtelijk en de organisatie kan op tijd anticiperen op verlengingen of heraanbestedingen. Het draait vaak om details, maar juist die maken het verschil.
Daarnaast werk ik als contractmanager bij Waterschap De Dommel. Hier ligt de focus meer op samenwerking. Ik ben aanspreekpunt voor interne collega’s en leveranciers. Ik zorg dat afspraken worden nagekomen, maar dat doe je niet alleen met controlelijsten. Het gaat om goed contact, vertrouwen opbouwen en weten waar de ruimte zit. Soms is het vasthouden, soms meebewegen, afhankelijk van wat er speelt in de organisatie of bij de marktpartijen.
Wat ik bij HIP heb geleerd, is hoe belangrijk de menskant is in contractmanagement.
“Een contract is pas succesvol als de samenwerking dat ook is.”
Met meerdere betrokken partijen en verschillende belangen maken duidelijke processen en een goede rolverdeling echt het verschil.
Wat vind je tot nu toe het leukste om te doen?
Problemen oplossen. Dat klinkt misschien wat serieus, maar daar haal ik echt plezier uit. Door mijn jaren in de horeca weet ik hoe je snel moet schakelen, communiceren onder druk en mensen op hun gemak stelt. Die vaardigheden komen nu dagelijks van pas. In contractmanagement loopt niet altijd alles volgens plan. Dan is het belangrijk om rust te bewaren en te zoeken naar een oplossing die voor iedereen werkt. Soms is dat een creatieve omweg, soms gewoon helderheid en samen in gesprek gaan.
Welke opdracht of project zie je als een hoogtepunt tot nu toe?
Het is nog geen afgerond traject, maar wel eentje waar ik trots op ben. Bij Waterschap De Dommel ben ik betrokken bij een complex contracttraject rondom procesautomatisering. Het gaat om een technisch domein met veel strategische en organisatorische impact. Het contract ligt er, maar de potentie wordt nog niet volledig benut. Mijn opdracht is om die waarde wél naar boven te halen, samen met de organisatie én de leverancier.
Wat dit project bijzonder maakt, is dat het continu in beweging is. Er is veel afstemming nodig met verschillende interne teams: realisatie, beheer, techniek, contractbeheer en projectleiding. Elk team heeft een eigen blik op het contract. Tegelijkertijd werk ik met leveranciers die ook weer hun eigen dynamiek hebben. Daardoor draait het niet alleen om het managen van afspraken, maar vooral om het verbinden van mensen.
Wat is je ambitie, waar wil je nog in groeien?
Ik wil me verder ontwikkelen op het snijvlak van inkoop, contractmanagement en organisatieadvies. Mijn kracht ligt in het doorgronden van processen en mensen, en daar wil ik nog verder in groeien. Ik wil leren hoe je als contractmanager nog beter kunt sturen op samenwerking, duurzame prestaties en structurele verbetering. Of het nu gaat om leveranciers of interne teams: ik wil de verbindende schakel zijn die ervoor zorgt dat afspraken ook echt iets opleveren.
Wat ik daarbij belangrijk vind, is de maatschappelijke kant van contractmanagement. Duurzaamheid en MVOI zijn thema’s die je niet los kunt zien van hoe je een contract inricht en uitvoert.
“Ik wil leren hoe je die waarden niet alleen opschrijft in een aanbesteding, maar ze ook daadwerkelijk doorvertaalt naar de uitvoering.”
Hoe je met concrete KPI’s en meetmomenten zorgt dat doelen als CO₂-reductie, inclusie of circulaire inzet van materialen onderdeel blijven van het gesprek met leverancier én interne organisatie.
Wat is jouw advies aan inkopers van de toekomst?
Blijf nieuwsgierig. Natuurlijk moet je de regels en formats kennen, dat is je basis. Maar het echte werk begint als je begrijpt wat erachter zit. Wat wil een organisatie echt bereiken? Wat ligt er onder de inkoopbehoefte? Welke belangen spelen er, intern en extern?
Je kunt alles juridisch dichttimmeren, maar als je niet snapt wat een opdrachtgever beweegt of hoe een leverancier denkt, haal je nooit het maximale uit een samenwerking. Nieuwsgierigheid helpt je om verder te kijken dan wat er op papier staat. Vraag waarom iets gebeurt. Vraag wat er beter kan. En stel jezelf de vraag: “wat zou ik doen als ik zélf verantwoordelijk was voor dit contract?”
En misschien wel het belangrijkste: staar je niet blind op “zo doen we het altijd”. De wereld verandert. Thema’s als duurzaamheid, innovatie en ketensamenwerking vragen om een andere houding.
“Inkopers worden steeds vaker gevraagd om vooruit te denken, te adviseren én impact te maken. Dat lukt alleen als je blijft leren, reflecteren en het gesprek blijft aangaan, ook als je denkt het antwoord al te weten.”
Welke kernwaarde van HIP past het beste bij jou? (Persoonlijk, Verbindend, Ondernemend, Oprecht, Samen)
Voor mij is het een combinatie van Persoonlijk en Samen. Ik geloof dat je pas goed kunt samenwerken als je jezelf kunt zijn. Of je nou met collega’s of met een leverancier aan tafel zit, het begint bij goed contact. Elkaar echt leren kennen, weten wat iemand belangrijk vindt en daar ruimte voor maken.
Bij HIP merk je dat meteen. Er is oprechte interesse in wie je bent en hoe je werkt. Dat geeft vertrouwen, en dat probeer ik ook terug te geven in de opdrachten die ik doe. Als je dat persoonlijke meeneemt in de samenwerking, ontstaat er vanzelf een beter resultaat. Het hoeft allemaal niet zo formeel, gewoon eerlijk, duidelijk en samen de schouders eronder. Dat past bij mij.