Kijkje binnen HIP: Bjorn over zijn eerste jaar bij HIP

Vertel iets over jezelf

Mijn naam is Bjorn Coenradie, ik ben 22 jaar en woon in Maassluis. Tijdens mijn opleiding Bedrijfskunde, heb ik veel verschillende ervaringen opgedaan, zowel binnen als buiten Nederland. Eén van de meest bijzondere ervaringen was mijn minor in Manchester, waar ik via een exchange-programma vier vakken heb gevolgd. Dit waren onder andere psychologie en strategie. Naast mijn studie heb ik in Manchester ook gehockeyd, wat me de kans gaf om door midden Engeland te reizen voor wedstrijden.

Tijdens mijn tijd in Manchester heb ik mijn afstudeerstage weten te regelen. Dit was bij een dagbestedingsorganisatie voor mensen met autisme, waarbij ik een strategische opdracht kreeg. De uitdaging was een fusie tussen drie stichtingen binnen de autismezorg voor te bereiden.

Ik begon met deskresearch om kritische succesfactoren te bepalen en leidde uiteindelijk interviews die hebben bijgedragen aan de gesprekken tussen de drie directeuren. Uiteindelijk leidde dit tot de fusie, een mooi resultaat waar ik met trots op terugkijk.

Hoe ben je bij HIP terecht gekomen?

Na mijn afstuderen begon ik te zoeken naar wat ik wilde doen. Consultancy leek mij interessant, omdat ik van veel verschillende dingen een beetje wist en graag verder wilde leren en ontwikkelen. Tijdens mijn zoektocht kwam ik via Marc Brugman bij HIP terecht. Inkoop was voor mij toen nog een relatief onbekend vakgebied. Ik wist wel dat het een onderdeel was van de value chain van Porter, maar verder had ik er nog nooit echt mee te maken gehad.

“Wat me uiteindelijk echt over de streep trok om voor HIP te kiezen, was het sociale aspect van het bedrijf.”

Daarnaast sprak de academie mij erg aan, waar meerdere junioren tegelijkertijd starten en samen leren. Het idee om zowel in de private als publieke sector te werken, vond ik erg aantrekkelijk.

Wat is je eerste opdracht binnen het inkoopvakgebied en wat heb je tot nu toe geleerd?.

Mijn eerste opdracht binnen het inkoopvak was een pilot van twee maanden bij de Kamer van Koophandel. Hier heb ik voornamelijk administratieve taken uitgevoerd, het team ondersteund bij korte klussen en twee onderzoeken gedaan naar MVOI en de inkoopkalender. Mijn eerste echte opdracht was bij het Nationaal Archief, waar ik vooral de operationele kant van inkoop heb opgepakt. Denk hierbij aan het opstellen van behoeftestellingen en ervoor zorgen dat deze financieel en budgettair goed werden ingediend. Ook heb ik de juiste procedures opgestart en afgerond met kloppende opdrachtbrieven.

Wat vond je tot nu toe het leukste om te doen?

Wat ik tot nu toe het leukst vind aan mijn werk, is het helpen en ontzorgen van collega’s op het gebied van communicatie en administratie. Dit geeft hen de ruimte om zich op hun eigen taken te focussen, en dat geeft mij veel voldoening. Daarnaast daag ik mezelf ook regelmatig uit door meer verantwoordelijkheid te nemen. In het begin hielp ik vooral de contractmanager, maar inmiddels heb ik zelf meerdere processen en de organisatie in kaart gebracht. Zo heb ik bijvoorbeeld een werkdocument opgesteld voor mijn opvolger.

Ook heb ik meer uitdagende aanvragen opgepakt, zoals functionele aanvragen en aanvragen van andere afdelingen. Tijdens verlofperiodes heb ik zelfs de rol van inkoopregisseur overgenomen. Op dit moment wil ik me graag verder ontwikkelen in de private sector, vooral omdat mijn bedrijfskundige achtergrond hier goed van pas komt. Ik ben vooral benieuwd naar het commerciële aspect en wil graag meer leren over onderhandelingen.

Wat is je ambitie en waar wil je nog in groeien?

“Mijn ambitie is om mezelf te blijven ontdekken binnen het inkoopvakgebied en te leren waar ik echt goed in ben. Die ruimte voel ik bij HIP, en dat geeft mij veel motivatie om door te groeien.”

En, als we het toch over ambities hebben: ik zou ook graag 180 willen gooien met darten!

Wat is jouw advies aan inkopers van de toekomst?

Mijn advies aan inkopers van de toekomst is om altijd te blijven leren en een frisse blik te behouden. Wat ik bijvoorbeeld bij het Nationaal Archief heb geleerd, is dat processen soms heel strak en rechtlijnig zijn. Hierdoor kunnen sommige behoeftestellers je proberen te ontwijken. Het is belangrijk om hen mee te nemen in de problemen en uitdagingen die er zijn, en hier flexibel en persoonlijk mee om te gaan.

Ook in de publieke sector mag je soms best ondernemend zijn. Laat je bedrijfskundige kant zien en denk aan wat de organisatie als geheel nodig heeft, in plaats van alleen aan de losse trajecten.

Welke kernwaarde van HIP past het beste bij jou? (Persoonlijk, Verbindend, Ondernemend, Oprecht, Samen)

Van de kernwaarden van HIP voel ik me het meest verbonden met ‘Ondernemend’. Ik wil altijd blijven leren en mezelf ontwikkelen, en die ruimte krijg ik hier bij HIP. Dat is iets wat ik heel erg waardeer en wat mij motiveert om het beste uit mezelf te halen.